• Hlavní stránka
  • Články
  • Archiv
  • iNform
    • Kalendář akcí CB
  • Audio
  • Pexeso
  • Předplatné
  • Kontakty

Aktuální tištěné číslo

  • DRUHÁ ŠANCE - Co s tím, když se život zamotá?

    2022–5

    Objednat Bránu

Podpořte nás!

Chtěli byste podpořit naši práci? Budeme rádi za jakýkoliv finanční příspěvek.

Číslo účtu: 1938904339/0800

Zpráva pro příjemce: Dar pro časopis BRÁNA

Poslechněte si Bránu

  • SKRYTÁ DRAMATA - Domácí násilí v církvi

    2022–2

Inzerce

Pokud připravujete zpěvníky nebo na vašich shromážděních promítáte slova písní na zeď, možná vás zaujme nový program jménem Straw Lumen, který je vytvořený právě pro tyto účely.

Rubriky

  • Téma
  • Slovo
  • Rozhovory
  • Reportáže
  • Rodina – příběhy
  • Věda
  • Hovory nad Biblí
  • Glosy
  • Ohlasy čtenářů
  • Kultura
  • iNform
  • Novinky
  • Ohlasy
  • Ježíš byl tesař
  • Diskuse
  • Svědectví
  • Akce
  • Svátosti
  • P.S.
  • Zápisník
  • Ekologický speciál
  • Inspirace
  • Video
  • Povídky
  • Povídky
  • Misie
  • Okamžiky
  • Válečný deník

  • Hlavní stránka
  • Články
  • Archiv
  • iNform
    • Kalendář akcí CB
  • Audio
  • Pexeso
  • Předplatné
  • Kontakty

Drobky pravěkého jídla

Od Martin Srb 8. 11. 2021 Komentáře

Nejstarší známý chléb byl připálený:

Každý den udělá člověk něco špatně, něco se mu nepovede. Bůh nám ze své milosti v Kristu odpouští vinu, ale následky našich hříchů, chyb, omylů a nedbalostí někdy v reálném světě zůstávají. Ve Starém zákoně bychom našli mnoho příkladů – za všechny jmenujme Davidův hřích. (2S 24,10nn) Ne každé lidské pochybení mívá následky tak závažné – v každodenním životě ale často zažíváme situace, že nějakou věc rozbijeme, pokazíme, a výsledek potom musíme sami napravovat. I takové věci ale paradoxně někdy mohou vést k dobrému.

Typickým příkladem takové chyby je připálené jídlo – nejenže si tím zkazíme požitek z pokrmu, ale čeká nás neoblíbená práce s mytím nádobí a odstraňováním seškvařených zbytků. Dnes k tomu máme řadu prostředků a vynálezů, ovšem z pravěkých a starověkých nálezů víme, že někdy bylo mytí nádob nad lidské síly. Archeologům dalo mnohdy velkou práci, než nádoby oškrabali, vyčistili a vyleštili do takové podoby, v jaké je vidíme v muzeích. Nová generace archeologů, vybavená mikroskopy, chemickými a jinými laboratořemi, se však očišťování nádob brání. Z připálených zbytků se totiž ještě dá zjistit mnoho o tom, co dávní lidé jedli a z čeho a jak připravovali své pokrmy. Podle těchto moderních badatelů je velká škoda, že jejich předchůdci mnoho takových dokladů nevědomky a nechtěně zničili. Připálené zbytky obsahují informace zejména o rostlinné stravě (zatímco o masitých pokrmech archeologové vědí dost díky nálezům kostí snědených zvířat) a podstatně mění pohled na takzvanou „paleo dietu“: nejstarší doklady o tom, že naši předkové vařili nejen maso, ale i různé kořínky a hlízy bohaté na škroby, jsou podle badatelů sto tisíc let staré.

Takto možná vypadal chléb starých Egypťanů – archeologové jej upekli s využitím zbytků kvasinek, které na místě nálezu přežily přes 4 000 let. Oproti dnešnímu kváskovému chlebu má prý sladší chuť. Foto Seamus Blackley

Některé zbytky připáleného jídla vypadají pod mikroskopem jednoznačně a nezaměnitelně: například nejstarší známý chléb, nalezený v Jordánsku a starý asi 14 500 let, se zachoval v podobě kousku, který pod mikroskopem jasně ukázal pěnovitou strukturu kynutého těsta. Nebo při mikroskopování zbytků 5 000 let starého ohořelého ječmene nalezených v Rakousku si badatelé všimli, že buňky v zrnech mají nezvykle tenkou buněčnou stěnu – ječmen tedy zřejmě prošel procesem sladování a ožehl se při vaření piva. Jiné nálezy ale tak jednoznačně nevypadají a badatelé někdy přistupují ke srovnávacím experimentům – v laboratořích zkoušejí připravovat a záměrně připalovat pokrmy se surovinami a technologiemi co nejvíce podobnými těm pravěkým či starověkým.

Koho by snad zaujala představa, že dnešní kulinářské neúspěchy budou po stovkách a tisících let studovat badatelé, měl by pamatovat i na to, že dobré činy – jako jídlo, které potěšilo bližního či potřebného, nebo pomoc s umýváním nádobí – mají mnohem delší platnost než světská sláva, protože na ně pamatuje Bůh.

Věda 2021-10: LIDÉ A LŽI - v dějinách, ve vztazích, v médiích, v nás
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitteru

Aktuální tištěné číslo

  • DRUHÁ ŠANCE - Co s tím, když se život zamotá?

    2022–5

    Objednat Bránu

Podpořte nás!

Chtěli byste podpořit naši práci? Budeme rádi za jakýkoliv finanční příspěvek.

Číslo účtu: 1938904339/0800

Zpráva pro příjemce: Dar pro časopis BRÁNA

Poslechněte si Bránu

  • SKRYTÁ DRAMATA - Domácí násilí v církvi

    2022–2

Inzerce

Vzdělání dává dětem sílu překonat chudobu a naději do budoucna. Staňte se dárcem vzdělání a budoucnosti chudým dětem ve světě.

Díky Vaší podpoře v programu dálkové adopce může konkrétní dítě zdarma chodit do školy a získat tak zázemí a naději na lepší uplatnění v životě.

Více na https://mezinarodni-potreby.cz/adopce/#vyber-k-adopci

Rubriky

  • Téma
  • Slovo
  • Rozhovory
  • Reportáže
  • Rodina – příběhy
  • Věda
  • Hovory nad Biblí
  • Glosy
  • Ohlasy čtenářů
  • Kultura
  • iNform
  • Novinky
  • Ohlasy
  • Ježíš byl tesař
  • Diskuse
  • Svědectví
  • Akce
  • Svátosti
  • P.S.
  • Zápisník
  • Ekologický speciál
  • Inspirace
  • Video
  • Povídky
  • Povídky
  • Misie
  • Okamžiky
  • Válečný deník
  • Administrace

© 2017 Rever Magazine Theme.