• Hlavní stránka
  • Články
  • Archiv
  • iNform
    • Kalendář akcí CB
  • Audio
  • Pexeso
  • Předplatné
  • Kontakty

Aktuální tištěné číslo

  • DRUHÁ ŠANCE - Co s tím, když se život zamotá?

    2022–5

    Objednat Bránu

Podpořte nás!

Chtěli byste podpořit naši práci? Budeme rádi za jakýkoliv finanční příspěvek.

Číslo účtu: 1938904339/0800

Zpráva pro příjemce: Dar pro časopis BRÁNA

Poslechněte si Bránu

  • SKRYTÁ DRAMATA - Domácí násilí v církvi

    2022–2

Inzerce

Studujte ETS - VOŠ denní formou nebo dálkově (soboty)! Přihlášku a termíny přijímaček najdete na webu školy ZDE.

Letní biblická škola pro mladé OpenIt! Je ti 16+? Pojď se spolu s inspirativními učiteli ETS podívat hlouběji do Bible! Vztahy, vzdělání, zábava. Více info ZDE.

Studujte roční kurzy Zahraniční misie a Hudba v církvi nebo třeba NZ řečtinu on-line! Začínáme v září a únoru, víkendová soustředění jsou i během roku. Vše najdete na stránce kurzy ZDE.

Rubriky

  • Téma
  • Slovo
  • Rozhovory
  • Reportáže
  • Rodina – příběhy
  • Věda
  • Hovory nad Biblí
  • Glosy
  • Ohlasy čtenářů
  • Kultura
  • iNform
  • Novinky
  • Ohlasy
  • Ježíš byl tesař
  • Diskuse
  • Svědectví
  • Akce
  • Svátosti
  • P.S.
  • Zápisník
  • Ekologický speciál
  • Inspirace
  • Video
  • Povídky
  • Povídky
  • Misie
  • Okamžiky
  • Válečný deník

  • Hlavní stránka
  • Články
  • Archiv
  • iNform
    • Kalendář akcí CB
  • Audio
  • Pexeso
  • Předplatné
  • Kontakty

Drobky pravěkého jídla

Od Martin Srb 8. 11. 2021 Komentáře

Nejstarší známý chléb byl připálený:

Každý den udělá člověk něco špatně, něco se mu nepovede. Bůh nám ze své milosti v Kristu odpouští vinu, ale následky našich hříchů, chyb, omylů a nedbalostí někdy v reálném světě zůstávají. Ve Starém zákoně bychom našli mnoho příkladů – za všechny jmenujme Davidův hřích. (2S 24,10nn) Ne každé lidské pochybení mívá následky tak závažné – v každodenním životě ale často zažíváme situace, že nějakou věc rozbijeme, pokazíme, a výsledek potom musíme sami napravovat. I takové věci ale paradoxně někdy mohou vést k dobrému.

Typickým příkladem takové chyby je připálené jídlo – nejenže si tím zkazíme požitek z pokrmu, ale čeká nás neoblíbená práce s mytím nádobí a odstraňováním seškvařených zbytků. Dnes k tomu máme řadu prostředků a vynálezů, ovšem z pravěkých a starověkých nálezů víme, že někdy bylo mytí nádob nad lidské síly. Archeologům dalo mnohdy velkou práci, než nádoby oškrabali, vyčistili a vyleštili do takové podoby, v jaké je vidíme v muzeích. Nová generace archeologů, vybavená mikroskopy, chemickými a jinými laboratořemi, se však očišťování nádob brání. Z připálených zbytků se totiž ještě dá zjistit mnoho o tom, co dávní lidé jedli a z čeho a jak připravovali své pokrmy. Podle těchto moderních badatelů je velká škoda, že jejich předchůdci mnoho takových dokladů nevědomky a nechtěně zničili. Připálené zbytky obsahují informace zejména o rostlinné stravě (zatímco o masitých pokrmech archeologové vědí dost díky nálezům kostí snědených zvířat) a podstatně mění pohled na takzvanou „paleo dietu“: nejstarší doklady o tom, že naši předkové vařili nejen maso, ale i různé kořínky a hlízy bohaté na škroby, jsou podle badatelů sto tisíc let staré.

Takto možná vypadal chléb starých Egypťanů – archeologové jej upekli s využitím zbytků kvasinek, které na místě nálezu přežily přes 4 000 let. Oproti dnešnímu kváskovému chlebu má prý sladší chuť. Foto Seamus Blackley

Některé zbytky připáleného jídla vypadají pod mikroskopem jednoznačně a nezaměnitelně: například nejstarší známý chléb, nalezený v Jordánsku a starý asi 14 500 let, se zachoval v podobě kousku, který pod mikroskopem jasně ukázal pěnovitou strukturu kynutého těsta. Nebo při mikroskopování zbytků 5 000 let starého ohořelého ječmene nalezených v Rakousku si badatelé všimli, že buňky v zrnech mají nezvykle tenkou buněčnou stěnu – ječmen tedy zřejmě prošel procesem sladování a ožehl se při vaření piva. Jiné nálezy ale tak jednoznačně nevypadají a badatelé někdy přistupují ke srovnávacím experimentům – v laboratořích zkoušejí připravovat a záměrně připalovat pokrmy se surovinami a technologiemi co nejvíce podobnými těm pravěkým či starověkým.

Koho by snad zaujala představa, že dnešní kulinářské neúspěchy budou po stovkách a tisících let studovat badatelé, měl by pamatovat i na to, že dobré činy – jako jídlo, které potěšilo bližního či potřebného, nebo pomoc s umýváním nádobí – mají mnohem delší platnost než světská sláva, protože na ně pamatuje Bůh.

Věda 2021-10: LIDÉ A LŽI - v dějinách, ve vztazích, v médiích, v nás
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitteru

Aktuální tištěné číslo

  • DRUHÁ ŠANCE - Co s tím, když se život zamotá?

    2022–5

    Objednat Bránu

Podpořte nás!

Chtěli byste podpořit naši práci? Budeme rádi za jakýkoliv finanční příspěvek.

Číslo účtu: 1938904339/0800

Zpráva pro příjemce: Dar pro časopis BRÁNA

Poslechněte si Bránu

  • SKRYTÁ DRAMATA - Domácí násilí v církvi

    2022–2

Inzerce

Studujte ETS - VOŠ denní formou nebo dálkově (soboty)! Přihlášku a termíny přijímaček najdete na webu školy ZDE.

Letní biblická škola pro mladé OpenIt! Je ti 16+? Pojď se spolu s inspirativními učiteli ETS podívat hlouběji do Bible! Vztahy, vzdělání, zábava. Více info ZDE.

Studujte roční kurzy Zahraniční misie a Hudba v církvi nebo třeba NZ řečtinu on-line! Začínáme v září a únoru, víkendová soustředění jsou i během roku. Vše najdete na stránce kurzy ZDE.

Rubriky

  • Téma
  • Slovo
  • Rozhovory
  • Reportáže
  • Rodina – příběhy
  • Věda
  • Hovory nad Biblí
  • Glosy
  • Ohlasy čtenářů
  • Kultura
  • iNform
  • Novinky
  • Ohlasy
  • Ježíš byl tesař
  • Diskuse
  • Svědectví
  • Akce
  • Svátosti
  • P.S.
  • Zápisník
  • Ekologický speciál
  • Inspirace
  • Video
  • Povídky
  • Povídky
  • Misie
  • Okamžiky
  • Válečný deník
  • Administrace

© 2017 Rever Magazine Theme.